Rock/Paper/Scissors - Ruokaa ja olutta - Osa 1


Rock Paper Scissors
Kaupallinen yhteistyö: RPS Brewing

RPS Brewing on kuopiolainen panimo, joka valmistaa laatuoluita pilke silmäkulmassa ja suurella intohimolla. Oluiden nimet ja myös makumaailma kuvastavat leikkisyyttä ja rohkeaa kokeilua. 

Tässä kolmiosaisessa juttusarjassa teen jokaiselle RPS:n kymmenelle oluelle tai long drink -juomalle täsmäreseptin. Osassa ohjeita olutta käytetään osana reseptiä ja osassa resepti on tehty sopimaan täydellisesti kyseisen oluen kanssa. Kerron myös hieman jokaisesta oluttyypistä ja siitä, että minkälaisen ruoan kanssa ne sopivat.

Ensimmäisessä osassa oluina ovat vehnäolut Dandelion dreams, lager Rock sekä long drink Adult Smoothie.



Dandelion dreams meets Parsnip soup

Dandelion dreams on belgityylinen vehnäolut. Raikas vehnäolut sopii hyvin salaattien ja kalaruokien kaveriksi, mutta tällä kertaa täsmäreseptiksi valitsin loistavan alkuruoan eli palsternakkakeiton, jonka hienostuneet maut korostuvat Dandelion dreamsissa maistuvan korianterin ja voikukan kanssa. 

Dandelion dreams meets Parsnip soup

Parsnip soup
4 annosta

1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 chili
500 g palsternakkaa,
400 g perunaa
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
smetanaa
pinjansiemeniä



Poista chilistä siemenet ja paloittele se sekä pilko sipulit pieneksi. Kuori ja pilko palsternakka ja perunat. Kuullota sipuleita ja chiliä hetki voissa kattilassa. Lisää sitten palsternakka ja perunat kattilaan ja anna niiden hetki paahtua. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja laakerinlehti kattilaan ja keitä kunnes juurekset ovat kypsiä. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää kattilaan kermaa ja kiehauta keitto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Tarjoile keitto smetanan ja pinjansiementen sekä Dandelion dreams oluen kanssa.



Chicken flatbread rocks with Rock

Rock on vaalea ja raikas lager, joka sopii niin janojuomaksi kuin monenlaisen ruoan seuraksi. Erityisen hyvin vaalea lager sopii esimerkiksi pizzan, texmex-ruoan tai kanan kylkeen. Rock toimii myös grilliruoan kanssa, niin grillaajan ruoantekojuomana kuin myös Chicken flatbreadin kanssa.

Chicken flatbread rocks with Rock


Chicken flatbread


Flatbread
10 kpl

2 dl vettä (42 asteista)
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja alusta jauhot 42 asteiseen veteen. Lisää lopuksi oliiviöljy ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Lämmitä grilli noin 200-250 asteeseen suoraa grillausta varten. Voit halutessasi myös paistaa leivät parilapannulla liedellä.

Jaa taikina kymmeneen osaan ja kaulitse jauhotetulla pöydällä soikeita pitkulaisia leipiä. Paista leivät nopeasti grilliritilällä. Pari-kolme minuuttia per puoli riittää. Nosta valmiit leivät liinan alle, jotta ne eivät kovetu liikaa.

Flatbreadit grillataan kuumassa suoraan ritilän päällä



Lime-aioli

2 valkosipulin kynttä
1/2 limen mehu
1 dl majoneesia
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.


Chicken

1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
1 tl suolaa (savusuolaa)
500 g kanan paistileikettä

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää paistileikkeet. Anna kanan marinoitua vähintään tunti jääkaapissa. Ota kana puoli tuntia ennen grillausta huoneenlämpöön. Lämmitä grilli noin 200 asteeseen. Grillaa kanat suoralla lämmöllä kypsiksi. Mausta lopuksi tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

mozzarellaa
rucolaa
kirsikkatomaatteja

Levitä flatbreadin päälle lime-aiolia ja kasaa päälle rucola-salaattia. Nosta seuraavaksi päälle kana sekä kirsikkatomaatteja ja revittyä mozzarellaa. Nauti Rock -lagerin kanssa!



Adult's Smoothie and Blueberry Pie

Adult Smoothie on long drink juoma, jossa on makuna mustikkaa sekä pensasmustikkaa. Tämä kesäpäivien klassikkoherkku eli mustikkapiirakka maustetaan Adult Smoothiella ja kun halutaan kevyempää juotavaa perinteisten avecien tilalle, niin Adult Smoothieta voi tarjota mustikkapiirakan kanssa vaikka jääkylmänä pienistä snapsilaseista.

Adult's Smoothie and Blueberry Pie


Adult Blueberry Pie
8-10 annosta

2 dl Adult Smoothie
4 dl sokeria
8 dl jäisiä mustikoita
4 rkl perunajauhoja
250 g voita
4 rkl maitoa
5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vispikermaa

Keitä Adult Smoothiesta ja sokerista siirappi. Laita kattilaan Adult Smoothie ja 3 dl sokeria. Keitä seosta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes siirappi alkaa paksuuntumaan. Ota sivuun jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja nosta kattila pois liedeltä. Laita piirakkavuoan pohjalle mustikat ja sekoita niihin perunajauhot. Levitä päälle 1 dl sokeria. Lisää sulatetun voin sekaan maito ja 1 dl Adult Smoothiesta keitettyä siirappia. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja kaada sulatetun voin joukkoon. Kaada seos vuokaan mustikoiden päälle. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Tarjoa mustikkapiirakka kermavaahdon ja siirapin kanssa.


Adult Blueberry Pie tarjotaan kermavaahdon ja Adult Smoothiesta keitetyn siirapin kanssa



Kommentit

Blogin luetuimmat jutut