Edullisia ruokia: Nakkipata, kalakeitto ja pinaattikeitto

Älä syötä ruokahukkaa -kirjaan (Docendo 2018) tein osion esimerkkiruokalistoista, joiden avulla kuluttajan on helpompi suunnitella ruokatalouttaan ja siten vähentää ruokahävikkiä ja lisäksi säästää rahaa. Niin kuin hävikki-teemaan kuuluu, niin reseptit ovat helposti muokattavia ja esimerkiksi ohjeissa mainitut mausteet on helposti korvattavissa tai vaikkapa jätettävissä kokonaan pois. Ideana on myös käyttää sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Kehotan kaikki kokeilemaan ja harjoittelemaan. Mikäli sinulta ei vielä kirjaa löydy, niin voit tilata sen esimerkiksi Docendolta.

Ensimmäinen osa edullisista ruokaohjeista löytyy täältä.

Ruokalistat ovat aina kahdeksi viikoksi ja listassa on yksi ateria per päivä. Reseptin määrät ovat noin 3-4 henkilölle, joten jos ruoka ei mene kokonaan illalla, niin siitä riittää sopivasti seuraavan päivän lounaaksi. Toinen vaihtoehto on jättää pienemmissä talouksissa pari viikon ruokaa pois välistä ja syödä samaa ruokaa parina päivänä. Etenkin keitot ja pataruoat maistuvat paremmilta seuraavana päivänä, jos niitä vain sinne asti jää.

Tässä siis toiset kolme edullista, mutta maistuvaa ruokaohjetta:


Nakkipata 

Nakkipata, jossa päällä on parmesanlastuja

200-300 g pastaa
1 pkt nakkeja
1 sipuli
öljyä
400 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
mustapippuria
mausteita, yrttejä

Keitä pasta ja paista öljyssä pieneksi pilkottu sipuli sekä paloitellut nakit. Lisää tomaattimurska ja anna hautua hetki. Lisää mausteita makusi mukaan ja lopuksi lisää pannulle valutettu kypsä pasta.


Kalakeitto 

Kalakeitto seitistä


0,5 kg perunoita
1 porkkana (tai vaihtoehtoisesti pieni pussi pakatekeittojuureksia)
1 pieni sipuli
1 l vettä
1 laakerin lehti
4 maustepippuria
400 g seitiä tai muuta vaaleaa kalaa
1,5 dl maitoa tai kermaa
30 g voita
1 tl suolaa
tilliä
ruohosipulia

Pilko perunat ja muut juurekset lohkoiksi. Keitä vesi ja lisää sinne laakerinlehti, maustepippurit ja juurekset. Anna kiehua kunnes juurekset ovat muutamaan minuuttia vaille kypsiä. Lisää kala ja keitä muutama minuutti. Lisää lopuksi maito, voi ja loput mausteet. Kiehauta ja tarkista vielä suolan ja mausteiden määrä.



Pinaattikeitto 

PInaattikeitto

50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1l täysmaitoa
150 g pakastepinaattia
suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria
4 kananmunaa

Keitä kananmunat. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta seos ja lisää pinaatti. Mausta keitto ja anna hautua hetki miedolla lämmöllä. Kuori kananmunat ja lisää ne puolikkaina keiton päälle lautaselle.



Kommentit

Blogin luetuimmat jutut