Keittiöpuutarha tuo kesän keittiöön

Tregren T12 keittöpuutarhaan mahtuu jopa 12 kasvia
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sähkötuonti Oy

Minulla yksi yleisimmistä ruokahävikin aiheuttajista kotona ovat nuutuneet tai muuten vaan käyttämättä jääneet yrtit. Tykkään käyttää ruoassa yrttejä, mutta silti ruukun loput meinaavat aina jäädä käyttämättä. Olen kesäisin yrittänyt kasvattaa yrttejä terassilla, mutta minun puutarhurintaidoillani saan ne aina nuupahtamaan, kun en muista kastella niitä tarpeeksi. Kun talvi tekee tuloaan, niin vihreät yrtit ja salaatit tuovat palan kesää keittiöön ja paras keino kasvattaa niitä ja pitää ne elinvoimaisina on keittiöpuutarha.

Puutarhan sijoittamisessa kannattaa huomioida, että siinä on todella kirkkaat led-valot

Tregren on suomalainen clean tech yritys, joka on erikoistunut kehittämään ja valmistamaan eri kaupunkiviljelyratkaisuja. T-series on yrityksen uusin keittiöpuutarhamalli ja sain testattavakseni niiden suurimman T12-mallin. Tuohon malliin mahtuu jopa 12 kasvia ja sillä on pituutta hulppeat 64,5cm. Vaikka kyseessä on iso keittiöpuutarha, niin silti sen muotoilu on siro ja tyylikäs.

Keittiöpuutarhan päällä olevat led-lamput antavat valon ja pohjassa oleva vesisäiliö hoitaa kastelun pumpun avulla

Laitteen kasaaminen on helppoa ja käyttöönottoon riittää, kun altaaseen lisätään vesi ja paketin mukana tullut lisäravinne. Laite kytketään sähköverkkoon ja yrtit asetetaan altaaseen. Laitteessa voi myös esikasvattaa yrtit tai vihannekset siemenistä alkaen, mutta minä käytin ruokakaupasta ostettuja valmiita ruukkuyrttejä. T-seriesin puutarhoja ohjataan mobiilisovelluksella, joka muistuttaa vedenvaihtamisesta tai ravinteiden lisäämisestä. Kun sovellus on ladattu puhelimeen niin se yhdistetään puutarhaan bluetoothilla ja sen jälkeen kaikki on valmista. 

Sovellus ohjaa valaistusta ja kastelua kasvien mukaan ja valmistaja lupaa, että hoitoon riittää veden vaihto 3-4 viikon välein. Tämä kuulostaa myös minulle sopivalta, joten katsotaan, että saanko pidettyä yrtit hengissä.

Keittiöpuutarhaa ohjataan puhelimeen ladattavalla sovelluksella.

Minä laitoin kasvamaan puutarhaan yrttejä ja paria eri salaattia. Lisäksi tähän voisi laittaa kasvamaan myös esimerkiksi chilin- tai tomaatintaimet. Alla on kaksi helppoa ruokaohjetta, joissa käytetään yrttejä ja salaattia makua tuomassa. Ensimmäisenä on pataleipä ja toisena on vihersmoothie. 


Yrttinen pataleipä onnistuu parhaiten valurautapadassa

Vaikka pataleipä viekin aikaan kohotuksen osalta, niin sen leipominen on todella helppoa. Taikinaa ei tarvitse vaivata ja tuore leipä maistuu aivan älyttömän hyvältä. Tähän pataleipäreseptiin makua tuovat yrtit ja pähkinät. Itse käytin pähkinäsekoitusta, jossa mukana oli kuivahedelmiä, mutta hyviä ovat myös erilaiset siemenet ja esimerkiksi kuivatut karpalot.

Yrttinen pataleipä

2 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl siemeniä, pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä
1 dl rosmariinia ja timjamia silputtuna
3,5 dl vettä
ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet ja yrtit keskenään. Lisää 42 asteinen vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho kelmulla ja kohota huoneenlämmössä noin yksi vuorokausi.

Kääntele taikina runsaasti jauhotetulla pöydällä palloksi ja anna kohota vielä liinan alla noin puoli tuntia. Laita kannellinen uunipata kylmään uuniin ja lämmitä sitten uuni 225 asteeseen. Kun uuni on valmis, niin ota pata uunista ja voitele se kevyesti öljyllä ja nosta taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Yrttinen pataleipä

Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ilman liinaa, jotta leipään muodostuu rapea kuori.

Yrttinen pataleipä maistuu parhaalta tuoreena voinokareen kanssa


Vihersmoothie

1 omena
1 banaani
Kourallinen romaine-salaattia
Muutamia mintunlehtiä
1 limen mehu puristettuna
1 tl hunajaa
1/2 dl vettä
Jäitä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.


Vihersmoothie on koristeltu jäisillä puolukoilla ja basilikan lehdillä









Kommentit

Blogin luetuimmat jutut