Lomamatka Albaniasta Kroatiaan

Aamupala Montenegrolaisessa kahvilassa. 
Kesän lomamatka suuntautui tällä kertaa Balkanin niemimaalle. Meillä oli lennot varattuna Turkish Airlinesilta Istanbulin kautta Albanian pääkaupunki Tiranaan. Sieltä olin varannut vuokra-auton, jolla liikuimme loman ajan Albaniassa ja Montenegrossa. Albaniassa kohteitamme olivat Tiranan lisäksi rantakaupungit Saranda ja Dürres. Albanian jälkeen suuntasimme kohti Montenegroa, jossa kävimme Zabljakissa, joka on kesäisin hiljainen alppikyä Durmitorin kansallispuiston vieressä, sekä upea vanha kaupunki Kotor. Jätimme vuokra-auton Montenegroon ja siirryimme viimeiseksi yöksi Kroatian Dubrovnikiin, josta lentomme lähti takaisin Istanbulin kautta Suomeen. Takaisin tullessa olimme vielä yhden yön Istanbulissa.

Keskityn tässä blogitekstissä lähinnä ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviin asioihin sekä satunnaisiin tuokiokuviin matkamme varrelta. Tervetuloa mukaan!

Yhteistä kaikille vierailemillemme maille oli italiaisen ruokakulttuurin vaikutteet. Espressoa oli saatavilla jokaisessa ravintolassa ja se oli todella hyvää ja halpaa. Lisäksi ravintoloissa oli tarjolla paljon pizzaa ja pastaa ja monesti pizzat oli paistettu puu-uuneissa. Perinteisesti Balkanin ruokakulttuuriin kuuluvia ruokia ovat erilaiset kalaruoat ja pitkään haudutetut lihapadat. Matkan aikaisia kestosuosikkeja olivat espresso ja jäätelö. Jäätelökioskeja oli tiuhaan matkan varrella ja kuumalla säällä pieni jäätelö- tai sorbettipallo oli virkistävä herkku.

Jäätelö maksoi kohteesta riippuen 1-2 euroa


Jokaisen etelänmatkan perusvälipalaa on perunalastut :-) Nämä ketsupilla maustetut olivat oikeasti hyviä.


Albania

Albania on ehdottomasti nousevia matkailukohteita ja mikäli maa kiinnostaa, niin sinne kannattaa mennä pian. Ei menee kauaakaan, kun Albania alkaa ottamaan kiinni Kroatiaa ja Montenegroa kiinni matkailumaana. Albanian maine köyhänä ja suljettuna maana kannattaa jo unohtaa ja antaa sille mahdollisuus. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hintataso on todella edullinen. Suurin miinus maassa on sen hieman kaoottinen liikennekulttuuri. Meille ei auton kanssa sattunut mitään eikä Albanian puolella edes ollut lähellä piti tilanteita, mutta riskejä liikenteessä kyllä riittää. Albanian ajotyyli säikäyttää helposti suomalaiseen kuuliaiseen ja tarkasti sääntöjä noudattavaan liikennekulttuuriin tottuneen kuskin. Ajokulttuuri on siitä mielenkiintoinen, että maassa on kyllä liikennesäännöt, mutta kukaan ei tunnu noudattavan niitä. Kaikilla on etuajo-oikeus ja kaikki ajavat ylinopeutta. Ohittaa täytyy aina, on siihen tarvetta tai ei. Ja esimerkiksi liikenneympyrässä voi vain arvailla, että kuka menee ensin. Silti liikenteessä kyllä pärjää joustavuudella, maalaisjärjellä ja ajamalla vähän samaan tyyliin kuin paikalliset.



The Blue Eye -lähde Sarandassa



Albania on tunnettu bunkkereistaan, joita on arvioiden mukaan maassa vielä satojatuhansia


Crabcakes eli rapukakut Dürresin Vila Lule ravintolassa



Savitiilessä paistettua kalaa Dürresin Vila Lule ravintolassa

Me olimme matkalla kesäkuun alkupuolella ja ainakin etelän rantakohteissa sesonki oli vasta alkamaisillaan. Turisteja oli todella vähän, mutta henkilökuntaa hotelleissa oli paljon. Kaikki olivat todella ystävällisiä ja avuliaita. Albanian ruoka on saanut vaikutteita Kreikasta, italiasta ja Turkista. Parhaita ruokia ovat pitkään haudutetut lihapadat ja tietenkin kala. Tarjolla oli myös paljon makeita leivonnaisia kuten esimerkiksi Albanian oma versio turkkilaisten supermakeasta baklavasta. Kahvinystävien kannattaa pysähtyä tienvarsien huoltoasemille ajomatkan aikana ja nauttia kupillinen todella hyvää espressoa, joka maksaa noin 0,70 € per kuppi. 



Saviruukussa pitkään haudutettua lihapataa Sarandan La Petite ravintolassa


Jopa huoltoasemilta saa tosi hyvää espressoa alle euron hintaan.

Paikallinen olut oli ihan vaaleaa peruslageria, joka kyllä toimii kesähelteellä. Kaupassa olut maksoi 0,40-0,60 € ja hotellin allasbaarissa 1,50 €. Viininteossa Albanialaisilla on vielä opettelemista, sillä paikallinen Riesling maistuu ylikäyneeltä siideriltä. Kahden hengen lounas maksoi juomineen noin 15 euroa ja kahden hengen illallinen alkupaloineen ja viineineen 30-40 euroa. Hotellien hinnat Albaniassa ovat 40-70 euroa yöltä ja tuolla hinnalla saa jo hyvätasoisen huoneen.

Albaniassa yleisin olut tuntui olevan pääkaupungin mukaan nimetty Tirana


Albanialainen Riesling, joka meinasi jäädä jopa juomatta :-)



Montenegro

Montenegro oli meidän lemppari näistä vierailluista maista. Maisemat ovat upeat, sillä jylhät vuoristot, pienet vuoristokylät ja Adrianmeri tekevät maasta viehättävän. Ajokulttuuri Montenegrossa on vähän siistimpää kuin Albaniassa, mutta etenkin vuoristoteillä oli hurjia ohituksia ja jopa kilvanajoa, joten varovainen kannattaa olla. Tiet olivat huomattavasti paremmassa kunnossa kuin Albaniassa. 



Niagaran putous Podgoricassa
Tara silta ylittää saman nimisen kanjonin pohjoisessa Montenegrossa


Kotorin vanha kaupunki iltavalaistuksessa

Kotorin vanhassa kaupungissa meillä oli yöpymispaikkana huoneisto nimeltään Apartments Parteli, jossa yö maksoi 70 euroa. Sijainti oli aivan vanhan kaupungin keskustassa ja huoneisto oli upea. Palvelu oli todella ystävällistä, joten suosittelen kyllä tätä majoituspaikkaa lämpimästi Kotoriin suuntaaville.


Apartments Partelin makuuhuone


Minibaarissa olut maksoi 1,50 ja pieni viinipullo 3,50 euroa. Enemmän kuin kohtuullista. Kadulta sai ostettua lounaaksi herkullisen pizzapalan parilla eurolla. Ravintolassa olut maksoi 1,50 - 2 euroa ja viinilasillinen noin 3 euroa. Hintatasoltaan Montenegro oli siis aavistuksen kalliimpi kuin Albania, mutta Suomen hintatasoon verrattuna todella edullinen. 


Paikallinen burgeri oli aika kuiva eikä mitenkään erikoinen, mutta ei se ollut hinnallakaan pilattu, sillä tämä annos maksoi 3 euroa.















Serbialainen Apatinska olut


Aamiaisella oli munkintyylisiä rasvassa paistettuja taikinapalloja, joita syötiin hunajan tai hillon kanssa. 



Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik ja etenkin sen vanha kaupunki oli upea ilmestys, mutta varsinkin näin kesäaikaan se on aivan täynnä ihmisiä ja minun makuuni vähän liikaakin. Dubrovnikin satamassa oli neljä risteilyalusta, joten kaupungin kadut olivat täynnä oppaan mukana kierteleviä matkailijoita.



Dubrovnikin vanha kaupunki oli tupaten täynnä ihmisiä


Captain Candy -nimisiä karkkikauppoja oli Dubrovnikin vanhassa kaupungissa useita. Sinänsä nämä ovat ihan tavallisia karkkikauppoja tavallisine valikoimineen, mutta myymälän sisustukseen ja esillelaittoihin on panostettu. Tynnyrien päälle kasatut irtokarkkikeot houkuttelivatkin asiakkaita kaduilta kauppoihin. Kannattaa muistaa, että tällaisissa kaupoissa maksetaan miljööstä ja sijainnista eikä niinkään karkkien laadusta tai erilaisuudesta.



Captain Candy karkkikauppa


Välipalaksi ostin leipomon myymälästä lihatäytteisen piirakan. Hintaa tuolla leivonnaisella oli pari euroa ja maku oli ihan hyvä. Kyseessä oli lehtitaikinan tyylinen leivonnainen, jossa oli jonkinlainen lihatäyte. Leivonnainen oli lämmin ja soveltui oivasti kadulla syötäväksi välipalaksi.



Välipalana paikallinen lihapiirakka


Dubrovnikin vanhan kaupungin hintataso on aikalailla Suomen tasoa, mutta se ei ole mikään yllätys turistimäärään verrattuna. Pieni olut vanhan kaupungin ravintolassa maksoi noin 5 euroa ja viinilasillinen noin 5-6 euroa. Pizza ravintolassa maksoi 10-15 euroa. Vanhan kaupungin ulkopuolella hinnat olivatkin jo edullisempia ja esimerkiksi ison oluen sai 3-4 eurolla ja pizzan alle kympillä.



Pizzaa sai ostettua suoraan kadulta mukaan



Matkalta tarttui mukavien muistojen lisäksi tietenkin kaikenlaista elintarviketta ja syötävää tuliaisiksi, mutta teen niistä erillisen päivityksen vähän myöhemmin.



Mojiton makuinen energiajuoma



Mielenkiintoinen makuyhdistelmä: punaviiniä ja colaa sisältävä 4,9 %:nen juomasekoitus. Ei kovin hyvää...


Kommentit

Blogin luetuimmat jutut